Eat well for less

Kim is de schuldige voor mijn nieuwe tv-show-crush. Toen ze in haar instastories iets postte over “Eat Well For Less” was ik meteen getriggerd. Britse gezinnen nemen hun kook- en shopgedrag onder de loep in de hoop wat te kunnen besparen op het einde van de rekening. Twee gewiekste presentatoren -een kok en een groenteboer – begeleiden hen bij dit proces. Gedurende enkele weken worden hun vaste producten al dan niet vervangen door alternatieven met witte etiketten, het is aan het gezin om in te schatten welke producten ze willen behouden in hun volgende winkelkar en welke ze vervangen. Ondertussen onderzoekt het team van Eat Well For Less de inhoud van sommige producten door smaaktesten af te nemen en gezonde, goedkopere alternatieven voor te stellen.

De deelnemers aan het programma doorgaan allemaal hetzelfde patroon: ze vertrekken naar de winkel zonder boodschappenlijstje of als ze er al één maken wordt dit along the way compleet genegeerd.

Ze hebben veelal geen mealplan en improviseren ter plekke wat ze gaan eten. Als ze iets vergeten gaan ze de volgende dag terug naar de winkel en kopen weer een volle winkelkar. Hun voorraadkasten puilen uit en my god wat daar allemaal wordt weggegooid aan voeding die over datum is. Mijn hart breekt bij elke vuilbakshot.

Uiteraard worden de extremen in zo’n show wat opgedreven maar de kern van het verhaal is wel heel waardevol: make a plan and stick to it! Toch slagen veel mensen er niet in om een simpel boodschappenlijstje op te maken. Ik krijg ook nog altijd veel meewarige blikken als ik over mijn weekmenu spreek. “Een weekmenu? Amaai zeg, gie soaie doze!” Ik ga gemiddeld twee keer per week naar de winkel. De ene keer voor de boodschappen voor het weekmenu en eventuele nodige aanvullingen van algemene zaken, een tweede keer voor vers broodbeleg en enkele noodzakelijkheden die niet kunnen wachten tot de wekelijkse boodschappen. Ik heb een kleine voorraadkast (met soms teveel ananas) en in de garage staat wat van onze favoriete frisdrank – melk – toiletpapier en consoorten.

Niet alleen planning wordt aangeprezen in deze show, er wordt ook benadrukt om je koopgedrag te analyseren. Tijdens het shoppingmoment van de deelnemers werden ze heel vaak verleid door “buy one, get one free” en andere solden artikelen in de winkel. Dat jaagde hun rekening aanzienlijk de hoogte in, ook al hadden ze zelf het idee dat ze “een batje deden”. Als je iets niet nodig hebt is iets in solden aanschaffen nog altijd duurder dan het helemaal niet te kopen.

Koop ik dan nooit iets dat in aanbieding staat? Jawel hoor, nogmaals ik ben hier niet om met de vinger te wijzen. Ik heb al een lange weg afgelegd waarin ik bulkpakken wasmiddelen kocht, zoveel dat ik het stof eraf moest wrijven als ik ooit een nieuwe fles nodig had. Nu koop ik er als ik er nodig heb en weet je, er is àltijd ergens een promo te vinden waardoor ik op dat moment ook een centje bespaar. Rode stickers trekken nog altijd mijn aandacht en dat zullen ze ook altijd blijven doen. #recoveringhoarder

“Eat well for less” bevat zoveel van de ideeën die ik reeds installeerde en blijf evalueren voor mezelf. Ik kende het niet omdat ik geen televisie-abonnement meer heb maar ik stream de show vlotjes via VTMgo. Kim waarschuwde me al en ze had overschot van gelijk: dit programma is verslavend!

7 gedachten over “Eat well for less

 1. Ik ben ook zo’n soaie doze of ze zeggen het met niet zoveel woorden. Als ik op mijn werk lyrisch ben over mijn weekmenu en boodschappenlijstje bekijken ze me nog altijd vreemd. Nu wat minder aangezien we elkaar niet meer zien en ik lunch met mijn darling husband. En toch.. wat je kan besparen! Als ik besef hoe veel geld we vroeger spendeerden en erger: hoeveel er in de vuilbak belandde. Horror! En ook wel #recoveringhoarder hier.

  Like

 2. Ik vrees dat ik onpasselijk word bij het bekijken van dergelijke show. Kopen om te kopen en eten in de vuilbak gooien, ik kan daar niet tegen. Wij gooien quasi nooit eten weg, ik snap dat zelfs niet.
  Altijd boodschappenlijstje, alleen al om minder stress te hebben in de supermarkt. Er zijn tijden van weekmenu’s en ook van geen, maar dan plannen we wel in ons hoofd wat we de komende drie, vier dagen gaan eten en dat marcheert ook.

  Like

 3. Ik heb het programma ook al vaak gezien en schrik me altijd dood van de budgetten die mensen uitgeven aan voeding. En ook hoeveel ongezonde brol en take out die ze dan in huis halen.
  Hier wordt heel zelden iets weggegooid, en als dat zo is zijn de kippen er goed mee.

  Like

 4. zalig programma idd, maar ik heb het ook soms lastig om de -pot choco die waarschijnlijk bijna leeg is- al te kopen terwijl er eigenlijk nog 3 kwart inzit.

  Like

 5. Hier nog een fan, ik vind het altijd verbazingwekkend hoeveel take away er wordt besteld. En bij ons worden de restjes verwerkt, lees ik maak er een creatieve lunch voor mezelf mee. En k kook elke avond…..en dat is niet altijd hoogstaand maar wel veel verse groenten…ook rare eetgewoontes daar bij de Britten 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s