Voor het geval dat…

Ook al ben ik een notoire introvert, toch hou ik er van tijd tot tijd wel eens van om een klein feestje te organiseren. Hoewel een feestje momenteel als een exotisch evenement klinkt, iets wat je alleen nog in filmpjes ziet, hou ik vast aan de gedachte dat we dat ooit wel nog eens gaan mogen opnieuw organiseren. Ik ben een grote fanaat van een concept waarbij je zo weinig mogelijk moeite doet om iets op poten te zetten en tegelijk voldoende ruimte en tijd hebt om met iedereen een praatje te slaan. Zo hadden we de laatste jaren reeds een aantal shitty dinners, een pizzaparty en een Friday Night Mac ’n Cheese. Vijftien eters is geen uitzondering op zo’n feestje al is het wel het maximum. Logistiek vraagt het niet zoveel, als iedereen een stoel heeft, een bord en een mes en vork zijn we al goed op weg. Er wordt meestal cava gedronken, pintjes uit de fles of duveltjes. Als aperitief mindert de fles Gin wel eens of serveer ik wel eens een andere versie die ik leerde kennen: Martini Tonic. Toch puilt mijn glazenkast uit en bezit ik drie soorten servies.

In mijn servieskast waren 6 wijnglazen te vinden. Dit is niet de kast waar ik mijn dagelijkse glazen bewaar, die heb ik recent verzet. Er stonden nog eens 6 dezelfde wijnglazen in mijn “achterkot”. Er huizenierden 6 cavaglazen en ik vond nog eens 5 champagneglazen in een doos gestockeerd. Van zowat elk biertje dat we hier ooit gedronken hebben staat er een glas in mijn kast. Ik vond 4 glazen van Trappist West-Vleteren, iets wat ik jaren geleden kocht op vraag van iemand en nooit heb gegeven. Uit ervaring weet ik dat hier nooit tegelijk 12 glazen wijn gevuld worden. Ik hield er 8. Ook van de cavaglazen deed ik er 5 weg. Ik doorliep de rest van mijn servieskast en maakte telkens de afweging: “Ga ik ooit voor zoveel mensen tegelijkertijd ditzelfde nodig hebben?”. Als het antwoord “neen” of “misschien” was dan ging het eruit. Ik besefte dat ik veel van die dingen hield “voor het geval dat…” maar weet je, al dat materiaal neemt enorm veel plaats in. Zo stonden er ook 10 slakommen. In allerlei vormen en maten. Soms maak ik wel eens grote porties tiramisu op vraag. Die lekkernij past daar netjes in. Tijdens zomerbarbecues gaan de groentjes en slaatjes ook in die potten. Ik had het moeilijk om hierin te beslissen, dus deed ik weg wat ik zeker niet meer ga gebruiken en legde een briefje met een datum in de kommen. Als ik ze niet gebruikt heb voor die datum gaan ze er ook uit!

Die items “voor het geval dat…” slorpen veel energie en ruimte. Ik vond een setje dreupelglazen dat we ontdekten in ons huis toen we het kochten. Ze zien er nog treffelijk uit maar….wij drinken geen dreupels. Dat is een traditie van onze grootouders (of van die mensen die hier woonden voor ons). Ze stonden dan ook al 6 jaar onaangeroerd in onze keukenkast en gaan er dus uit.

De keukenkast kuiste ik uit en vulde ik opnieuw met de items die ik ècht gebruik (met de slakommen on hold weliswaar). De rest breng ik deze week naar de kringwinkel.

Is dit een minimalistische kast? Neen, maar alles wat erin staat gebruik ik. Hopelijk binnenkort weer op één van onze eenvoudige feestjes. Wie komt?

11 gedachten over “Voor het geval dat…

  1. Ik ga niet mogen komen, want ik heb teveel spullen. Teveel zoals in drie eetserviezen van 12 personen, teveel glazen (ook al heeft de kroost er al een boel mee en heb ik veel weggedaan met de verhuis).
    ’t Is zot, ik weet het.

    Geliked door 1 persoon

  2. Goed idee van die datumpapiertjes!
    Ik heb vorig jaar grote kuis gehouden in de keukenkasten. En dan vooral in borden en glazen want idd die bierglazen hoe die in de loop der jaren waren binnengeslopen… Ineens veel minder om in te pakken voor de verhuis 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s