The time is now

“Ik zou dat ook willen maar ik moet eerst tijd hebben”. “Ik kan niet want ik wil het goed doen en dat lukt momenteel niet.” “Dat zal niet gaan zolang ik mijn leven niet op orde heb.” “Daar heb ik nu geen ruimte voor in mijn planning”. Dit zijn maar een paar van de uitspraken die ik hoor als mensen me horen vertellen over mijn minimalismemanie. Maar ervaring leert dat je echt niet veel tijd nodig hebt om te minimaliseren. Op een dag ben ik gewoon begonnen. Je hebt er geen fancy materiaal voor nodig -integendeel- je probeert materiaal kwijt te geraken. “Just do it” roept Nike en ze hebben overschot van gelijk. James Clear spreekt in zijn boek “Atomic Habits” over de 1%-rule. Als je iets elke dag 1% beter doet dan de vorige dag dan ga je traag maar zeker vooruit. Het is niet nodig om elke dag tonnen materiaal uit je huis te slepen, maar als je elke dag iets kleins aanpakt zal dit op lange termijn echt een effect tonen. Persoonlijk vind ik het zelfs beter om minimaliseren en declutteren traag aan te pakken. Zo bewaar ik het overzicht en kan ik beter inspelen op wat als volgt moet aangepakt worden.

The time is now, dat geldt niet alleen voor minimaliseren maar bij elk project waarbij je een verandering wil teweeg brengen. Gewoon beginnen, bekijken vanop afstand wat je reeds deed en evalueren, eventueel bijsturen en dan weer verder doen als je tevreden bent met het bekomen resultaat.

en nu zit ik de rest van de avond met Moloko in mijn hoofd!

5 gedachten over “The time is now

 1. The time is now indeed. Dank je wel Moloko.
  Al ben ik al iets meer dan een jaar bezig met mezelf telkens te zeggen: niet kopen, meer is niet beter. En ondertussen ruim ik beetje bij beetje op. Maar echt simpel is dat niet altijd. Soms verplaats ik gewoon 🙂 Geeft het gevoel iets gedaan te hebben maar eigenlijk is er niets echt gewijzigd. 🙂

  Like

  • Hoi, ik herken het wel, als ik moeilijk kan beslissen of iets al dan niet weg moet zou ik het ook enkele keren durven “verplaatsen”. Toch geeft er niets meer voldoening dan een ritje containerpark vind ik…

   Like

 2. Pingback: Linkjesliefde #14 – fiekefatjerietjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s