Brantano-gekte

Het heeft enkele jaren geduurd eer ik die “drang naar meer” kwijt was. Het is pas sinds eind 2019 dat het is beginnen opvallen dat ik echt veranderd ben in mijn kijk op materiaal en de levenswijze die daarbij hoorde. Zo hoorde ik zaterdag verhalen van mensen die twee uur en half aanschoven aan de kassa van Brantano het voorbije weekend om toch maar iets in de uitverkoop te scoren. Drie uren van je dag kwijt, een berg kleren en schoenen rijker. Maar wat doe je dan met al dat gerief? Heb je daar überhaupt plaats voor? Ik kan er van genieten om door een winkel te lopen en een zwierige jurk te passen. Maar waar ik vroeger elk kleedje dat me enigszins paste ging kopen “omdat het in solden was” maak ik nu veelal de afweging “Zou ik hiervoor de volle prijs betalen?” is dit mijn geld wel waard als ik niet van plan was dit te kopen voor het volle bedrag? Veelal zijn impulsaankopen de dingen waar ik later minder respect voor heb. “Ik heb maar 10 euro betaald voor dit T-shirtje, maakt niet uit of er een gaatje in zit of niet.” In het verleden heb ik zelfs kledij met het prijskaartje eraan nog gedoneerd. Ik heb mezelf meerdere keren tot Soldenqueen gedoopt en ik ben er nog altijd heel gevoelig voor. Zoals ik eerder schreef: “Rode stickers trekken nog altijd mijn aandacht en dat zullen ze ook altijd blijven doen. #recoveringhoarder” Uiteraard is het geweldig om iets te kopen in solden….als je het nodig hebt. Als er een gat in de schoen van één van mijn zonen zit vervang ik die ook liever door een schoen in solden, maar ervaring leert me dat in vele gevallen een solden-aankoop een onnodige aankoop is.

Kopen jullie veel in solden? Hou je evenveel van deze aankopen?

25 gedachten over “Brantano-gekte

 1. Ik let wel degelijk op de prijs maar koop niet om het kopen. Veel kleding maak ik zelf. Ik heb wel nieuwe stoffen gekocht daarvoor. Twee meer dan ik echt nodig heb nu, maar eigengemaakt is altijd in de mode dus dat kan in 2021 of later ook nog gedragen worden.

  Geliked door 1 persoon

 2. Vroeger kon er geen koopjesperiode voorbij gaan of ik moest een soldeke scoren. Ik ben daar gelukkig van genezen. Als ik nu iets bij koop, dan moet er ook wat weg naar de kringwinkel. Ik koop soms zelfs kledij in de kringwinkel (anders te duren merken voor mijn portemonnee) en ik schaam me daar niet voor.

  Geliked door 1 persoon

  • Als ik zie wat ik in het verleden nog naar de kringloop heb gebracht kan ik me voorstellen dat daar nog perfect goed materiaal te vinden is. Zoals ik schreef: sommige dingen hadden nog het prijskaartje aan het ticketje hangen, DAAR schaam ik me voor 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. My thoughts exactly, meer nog: ik kan er met mijn kop niet bij hoe iemand kan zeggen, “hoera ik heb voor 200€ aan schoenen en kleren en ik had daar anders 600€ voor moeten geven.” Correctie volgens mij: “ik heb gewoon 200€ er door gejaagd aan zaken die ik niet per se nodig had”.
  Gaan shoppen vind ik sowieso al hatelijk, geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om langer dan 5 minuten aan te schuiven daarvoor. Waste of time.

  Geliked door 3 people

 4. Herkenbaar! Nu ook de terug-naar-schoolweken. Vroeger zou ik een resem stickers bestellen (labels), nieuwe boekentassen overwegen, iedereen (nodig of niet) nieuwe outfits… Nu ben ik allang tevreden als iedereen gewoon het nodige heeft en ik niet hoef te stressen 😊

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben eigenlijk nooit echt een soldenshopper geweest. En als ik het wel deed, dan was het omdat ik echt bewust nog naar iets op zoek ging.
  Voor Brantano-toestanden zou ik al helemaal passen, wie heeft er nu zin om daar uren te gaan aanschuiven!

  Geliked door 1 persoon

 6. Je zet me wel aan het nadenken! Ik koop eigenlijk voornamelijk tijdens de solden, ga vantevoren door de kleerkast (2 volwassenen, geen kinderen), maak een lijstje en zoek op zalando. Dat laatste is min of meer een noodzaak want op den boerenbuiten in Zuid Frankrijk is er ten eerste geen deftige kledingwinkel, en ten tweede zijn ze niet voorzien op mensen die groter zijn dan 1m65. Ik maak me dan wel schuldig aan fout schuldgevoel van “allez ja, ik kan nu toch niet de hele doos terugsturen, ik moet toch wel iets houden”… Ik denk niet dat zalando mij dat kwalijk neemt maar toch. In ieder geval iets om volgende keer tegoei over na te denken!

  Geliked door 1 persoon

  • Bij online shoppen vind ik het hatelijkste om iets te moeten terugsturen en het is inderdaad verleidelijk om het gewoon niet te doen. Ik vermoed dat marketeers hier ook wel op inzetten bij bedrijven als Zalando. Aan de andere kant denk ik niet dat iemand daar ginder van wakker ligt 🙂

   Like

 7. Laat me met de tweede vraag beginnen: meestal wel ja. En in principe koop ik vooral in de solden, al is dat niet altijd mogelijk. Want ik koop niet onlmine, enkel in de winkel. Maar om al hun vaste kosten (veel te veel en veel te grote winkels met een veel te groot roterend aanbod) te dekken zijn doorgaans de marges onwezenlijk hoog. En dat weiger ik. perverse marges vind ik dus… pervers 🙂
  Maar omdat ik ook al wat langer enkel nog probeer te kopen wat ik nodig heb koop ik niet “veel” in de solden. Mijn zwak is schoenen. Daar durf ik er al eens te veel van kopen. En tenniskledij.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik ben zo een grote soldenjager dat ik bijna jank als ik voor iets volle pot moet geven 😬 in januari en juli zet ik er meestal een dag verlof voor in 🙈

  Like

  • dat deed ik vroeger ook. Maar ik had toch altijd het gevoel dat ik minder respect had voor mijn soldenkleren dan de kleren die ik voor de volle pot kocht. Alsof ze minder waard waren terwijl dat echt complete onzin is.

   Like

 9. Ik koop eigenlijk nooit in solden. Ik kan niet tegen de drukte en de chaos in de winkels. Ik ben sowieso geen shopper. Koop liever een paar basisstukken van goede kwaliteit waar ik jaren mee verder kan. De broek die ik nu aan heb bv. is minstens 6 jaar oud en ziet er zo goed als nieuw uit.

  Geliked door 1 persoon

 10. Bij mij is het net omgekeerd. Een paar van mijn beste aankopen zijn dingen die ik in de solden heb gekocht. Net omdat ik er normaal niet de volle pot zou voor betalen maar het wel héél mooie kwaliteit is en ook echt mijn ding. Ik kocht eens een jeans voor nog geen 10 euro in de solden en ik heb die gedragen tot die echt versleten was.
  Maar inderdaad, in de solden ben je wel sneller geneigd om iets te kopen gewoon om het kopen. Ik heb dat nu ook wel minder dan vroeger maar ben er toch nog altijd wel wat gevoelig voor al koop ik nu vooral tweedehands. Moest ook met mijn ogen rollen als ik verhalen hoorde / las van mensen die 7u (!!) hadden staan aanschuiven of mensen die 16 paar schoenen kopen en dan stoefen met hoeveel ze bespaard hebben (meer dan een hele week werken!). Maar het is mijn inziens geen besparen als je die dingen in eerste instantie al niet nodig had dus ja. But who am I to judge?

  Geliked door 1 persoon

 11. Als ik met mijn knieën door mijn broek zit, als er een winkelhaak in mijn jas is, als mijn T-shirt gescheurd is: dan – en alleen dán – koop ik een nieuw kledingstuk. Pure noodzaak drijft mij tot aankopen, hebberigheid nooit.
  Trouwens, kledij – en bij uitbreiding mode – interesseert me geen ene reet.

  Geliked door 1 persoon

 12. sinds een jaar “durf” ik eindelijk in de kringloop kleding kopen voor de kinderen en wat een openbaring!!! ik voel me al ongemakkelijk als ik de prijzen in bv JBC zie;

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik was heel snel met de mensen te veroordelen die stonden aan te schuiven bij Brantano… tot ik enkele zeer triestige verhalen las over mensen die wel moeten wachten op dit soort kortingen om schoenen te kunnen kopen voor hun kinderen, bijvoorbeeld. Zelf let ik niet zozeer op kortingen: ik koop wat ik nodig heb, wanneer ik het nodig heb. Al moet ik geen Torfs binnengaan voor een paar schoenen want dan kom ik er met drie paar buiten. Dus over het algemeen blijf ik beter weg van schoenwinkels 😉

  Like

  • Ik vind het ook schrijnend dat mensen soms enkel dan schoenen kunnen kopen, ik hoop dat deze mensen ook kunnen, durven, de stap zetten naar instanties die hen kunnen ondersteunen.

   Als ik schoenen zoek vind ik zelden iets naar mijn goesting en in solden is mijn maat 41 meestal al weg 😀

   Like

 14. Pingback: Geen zorgen, we bewaren je winkelmandje voor jou. | MINIMALIESE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s