Mannen met baarden.

Er komt een cadeautjesperiode aan. Hier in Den Verre Westhoek vieren we op 11 november Sint-Maarten. Mijn echtgenoot is afkomstig uit Roeselare waar Sinterklaas zijn ronde doet. De kinderen delen bij de grootouders, meters en peters dus verschillende keren in het plezier. Daarna komt Kerst uiteraard. Mijn oudste zoon is op de hoogte van het hele Sint-geheim maar mijn kleuter zit met zijn 5 jaar volop nog in de believers-zone.

Nu mijn (onze) mindset rond materiaal serieus gekeerd is het laatste jaar, is het Sint-verhaal een eerste beproeving. De Sint brengt al jaren speelgoed en die kerel weet niets van minimalisme en downsizing (heb je die mijter al eens bekeken?). Ik probeer nu voor mezelf uit te maken hoe ik hiermee ga omgaan. Ik wil vooral inzetten op ervaringen en niet op plastic maar of die hunkerende kinderhandjes blij gaan zijn met het vooruitzicht op een activiteit is nog maar de vraag. De verjaardagen vierden we dit jaar sowieso minimaal wegens de lockdown. Het plan was om dit jaar de twee feestjes te combineren en een bijdrage voor ons Eftelingbezoek te vragen maar daar stak een hardnekkig virus een stokje voor.

Het laatste jaar is minimaliseren heel naturel verlopen. Het voelde als een verlichting en nog altijd kan ik heel opgetogen zijn doordat er letterlijk en figuurlijk meer ademruimte is in ons huis. De kinderen maken wel eens de opmerking “Ons huis is zo veranderd”. Speelgoed slingert alleen nog rond als ze effectief aan het spelen zijn, hun multimediagerief zit allemaal netjes weg. Geen overvolle vensterbanken meer met materiaal dat geen huisje heeft.

Ik ging het gesprek rond De Sint aan met de kinderen. Ik vroeg wat ze in gedachten hadden en we babbelden wat over en weer: Lego, Duplo en een specifieke T-shirt kwamen aan bod. Ik vroeg of ze ook wel graag nog eens iets wilden samen doen van activiteit bvb: naar de film gaan. We kwamen tot de conclusie dat we in de Sint-brief een ticket voor de cinema zouden vragen en ik liet hen daarnaast een klein stuk speelgoed kiezen met een gelimiteerde prijs. Handig met die filters in webshops. De jongens hebben ook een spaarpotje waar ze bijdragen door het jaar in proppen. Het gebeurt wel eens dat ze zich een half uur bezig houden met die centjes te tellen. Ilja vroeg of hij iets mocht kopen met dat geld. Ik ben van mening: hun spaargeld in het potje, daar mogen ze mee doen wat ze willen. Ik ga uiteraard bijsturen als ze 40 euro willen uitgeven aan een prul maar als hun keuze duurzaam is wisselen we het geld wel eens in voor iets. Vorig jaar kon mijn oudste zoon zijn eigen tablet financieren met dit potje met dank aan de bijdragen van meter en peter!

Minimaliseren met kinderen, het blijft balanceren op een slappe koord, soms succesvol, soms is het niet zoals ik het zelf zou willen, maar dat is ok. Het hoeft niet perfect te zijn en elke stap die we in de gewenste richting zetten is ook een stap.

Hoe pakken jullie Sint en Kerst aan? Jingle all the way of less is more?

18 gedachten over “Mannen met baarden.

 1. Tijdens het jaar komt hier zelden tot nooit nieuw speelgoed binnen, maar de Sint doet wel dan eens zot. Hij blijft wel bij de classics: Lego, boeken en chocolade, al moet Sint zijn Piet tegenhouden om er geen brol uit den action bij te kletsen. Sint denkt er ook aan om ‘meer ervaring’ te geven, al krijgt die dat moeilijk verkocht aan ouders en schoonouders, die nog het liefst van al een stuk speelgoed geven. Dat laatste vind ik elk jaar moeilijker worden, want met de basis hebben ze meer dan genoeg.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier nog geen kinderen in de familie, maar ik verbaas me vaak over kinderen die op zoveel verschillende plekken Sint-cadeaus krijgen. Toen wij klein waren kregen we thuis speelgoed en bij de grootouders chocolade en dat was het dan. En dat was meer dan genoeg. Niet op 3 plaatsen allemaal verschillende prullen. En ik hoop eigenlijk van dat ook zo aan te pakken als ik nog kinderen krijg. Al ben ik zeker ook fan van ervaringen als cadeau, voor mijn verjaardag en voor nieuwjaar vraag ik dat meestal zelf.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dat heb ik ook al vaak gedacht: bij ons kwam Sint-Maarten bij mijn ouders met speelgoed en snoeperij; bij mijn grootouders was het Sinterklaas met snoeperij (weliswaar ook niet ideaal, al die suiker, maar dat verdween op zijn minst vanzelf weer uit huis 🙂 ).
   Hier nog geen eigen kinderen, wel twee petekindjes. Voor Sinterklaas heeft mijn vriend hen eigenlijk nooit iets gegeven, dat is bij hun niet de gewoonte. Voor Kerst en hun verjaardag doen we, in de mate van het mogelijke, een uitstap. Vinden ze allebei altijd heel leuk, al is dat misschien ook wel omdat ze op die manier tijd apart met hun peter hebben, die ze doorheen het jaar heel weinig hebben, omdat wij niet in België wonen. Moest iedereen, incl. hun ouders, dat beginnen doen, weet ik niet of ze niet toch graag ook speelgoed zouden krijgen 🙂

   Geliked door 1 persoon

  • Hier twee kinderen, die wat mij betreft niet gebaat zijn met veel speelgoed. Met de simpelste dingen kunnen ze heel creatief zijn. Enig ‘probleem’ zijn de ouders en schoonouders. Die geven niet graag een ‘ervaring’, want een bon is ook maar een stuk papier, zelfs al is het om naar de bioscoop te gaan of te gaan zwemmen. Ze willen ook effectief een cadeau geven. Een goeie truc is dingen zetten op het lijstje die ze nodig hebben: een nieuwe pyjama, wat t-shirts of schoenen bijvoorbeeld.

   Geliked door 1 persoon

   • Dit jaar heb ik aan mijn ouders ook gevraagd om nieuwe peignoirkes te geven ipv speelgoed. Daar hebben ze meerdere jaren deugd van.

    Like

 3. Aan kinderen zoals die in jullie gezinnetje is ‘minimaliseren’ van het sinterklaasgebeuren moeilijk uit te leggen (denk ik).
  Onze oudste is 39 en gelooft nog in de lieve Sint. Denk ik toch, want zo beweert hij bij hoog en bij laag…

  Like

 4. Doorheen de jaren hebben wij wel wat speelgoed verzameld (weinig zelf gekocht, meestal gekregen), dus eigenlijk heeft J. wel genoeg. We kozen in het verleden al voor duurzamere stukken die lang meegaan (zo is het Ikea-keukentje zeker een goeie zet geweest), en ik denk dat we stilaan voor Lego zullen gaan. Maar we hebben nog even tijd om na te denken, want hier bij ons komt Sinterklaas. Bij de ene grootouders is het Sint-Maarten (ben ik ook mee opgegroeid), en bij de andere ook Sinterklaas. Heel verwarrend, en helaas ook veel te veel verwennerij… 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. 1 Cadeau per kind en ik probeer ook al eens de activiteiten naar boven te halen. Zo mocht Amber voor haar bday cadeau dit jaar met mij naar Bellewaerde. Dat was superleuk, ze praat er nog van. Cinema is ook een leuk idee. Ik denk ook aan van die indoor affaires met 3d bril of muurklimmen enzo. Of eens naar ice mountain gaan skieen. Met ne goeie warme choco met slagroom nadien. Wuk moet ne mens nog meer hebben 😁. Aja, nog e koekstje erbij misschien. De kleinste heeft deugd van playmobildingen en dat zal de tip zijn voor dit jaar want daar heeft hij nog niet veel van. En dan eens roefelen in de rest en een tripje naar de kringloop denk ik

  Geliked door 1 persoon

 6. Hier 2 jongens (7 & 10jr) die ook al voldoende hebben (hoewel dit heel goed meevalt in vergelijking met vriendjes heb ik al gemerkt) en die sinds enkele jaren bewust kiezen voor uitstappen. Als kerst & nieuwjaarcadeau gaan we nu met ons gezin naar de Efteling, en voor de eerste keer met overnachting (weliswaar pas in januari, en hopelijk mag dit nog doorgaan) en dat is ineens het cadeau voor ons alle 4 samen. Zo vervalt die ganse cadeau zoektocht en onze jongens vinden dit het meest geweldige cadeau, en zelf vinden wij de Efteling en hun blije snoeten ook heel erg leuk :-).
  Voor verjaardagen krijgen ze van ons het feest cadeau (dat hebben ze altijd zelf zo gezegd, dus is zelfs niet aangestuurd door ons als ouders) en aan de oma’s & opa’s vragen ze dan meestal een centje om iets groters te kunnen sparen (en vaak blijft dat geld dan jaren in hun potje) en aan de meters en peters een uitstap. Meters en peters geven hier vanaf de kleutertijd alleen maar uitstapjes cadeau, en dat moet zelfs niet heel zot zijn, een dagje strand bv vinden onze jongens ook al geweldig. Zo doen wij het ook met onze eigen mete- en petekindje.

  De sint is hier de enige uitzondering op, deze brengt wel nog speelgoed. Bij ons thuis brengt de sint één iets voor elk kind, meestal Lego of iets ander in die aard, en dan vaak nog een boek, of enkele strips of een gezelschapsspel voor beide jongens samen, en uiteraard chocolade. Ook bij de oma’s en opa’s mag hij maximum 1 iets brengen per kind en meestal geven wij aan wat de jongens graag zouden krijgen: een pyjama, een luisterspel, een boek, een gezelschapsspel, etc… en hoewel vooral de oma’s hier wat moeite mee hadden in het begin zijn ze nu helemaal bijgedraaid, ze weten dat de sint dan iets zal geven dat de jongens echt graag willen en ze compenseren dan verder ook heel uitgebreid in chocolade :-).

  Like

 7. Pingback: De 7 Ge’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s