Upgraden of downsizen

Het voelt altijd een beetje zuur om “een stukje internet” te kopen. Althans, zo noem ik het toch. Zo moest ik dit jaar beslissen of ik mijn google-account ging vervangen of upgraden, uiteraard met de bijhorende kosten. Ook op mijn hoofdblog heb ik een premiumaccount moeten aankopen want mijn storage zat na 10 jaar vol. Tegelijk is upgraden eigenlijk voornamelijk de gemakkelijkste oplossing en ik moet toegeven dat ik mij de rompslomp ontzag. De foto’s overzetten, een nieuw emailadres verspreiden, jadajadajada, ik ben in feite gewoon te lui om me daarmee bezig te houden. So far voor de minimalistische mindset.

Sinds 2020 lees ik ook veel meer digitaal. Ik heb nog geen e-reader gekocht bij mijn Kobo-abonnement maar ik gebruik mijn smartphone als ik in bed lees en de iPad als ik in de zetel ergens beland met een boek. Werkt goed, niet perfect want een iPad-scherm is minder aangenaam om op te lezen, maar alléékom. Het voelt niet hetzelfde en ik heb het jarenlang niet willen doen omdat ik toch echte boeken prefereer. (Daar kan nog altijd niets tegenop vind ik, de geur, het gevoel, en vooral debbelen aan de lettertjes op de kaft als deze zo ietsje dikker zijn gedrukt….zalig). Maar toen ik de voorbereidingen aan het maken was om mijn boekenlijstje van 2020 te posten was er wel een immens verschil: ik las dubbel zoveel boeken als in 2019. In 2020 had ik me ook voorgenomen om geen enkele bibliotheekboete meer te krijgen en daar ben ik wonderbaarlijk in geslaagd hoewel/aangezien ik veel minder ga….

Als ik alles bij elkaar tel in het potje “Internet” op mijn YNAB kom ik aan volgende zaken: Spotify, WordPress, Google, Netflix, Wi-Fi, 4G, Kobo Plus. Tegelijk koop ik geen boeken meer, geen CD’s (doet iemand dat nog?), ga ik weinig tot nooit naar de cinema, volg ik online webinars en heb ik anders geen kostelijke hobby’s. Dus “ik koop een beetje internet” maar ik krijg er heel wat voor terug.

Betalen jullie voor upgrades? Of zou je het doen indien nodig?

7 gedachten over “Upgraden of downsizen

 1. Mijn wordpress hou ik gratis, de domme titel van mijn blog hou ik er dan maar bij, iedereen is het nu toch gewoon.
  Maar ik betaal wel voor mijn website en mailadres van mijn bijberoep, wat ik eigenlijk een duur grapje vond, maar het loont wel. Enfin, loon-de want de boel ligt nu toch stil.
  Verder ook Spotify en Netflix en de gewone zooi, maar that’s it.

  Like

 2. Ik vermijd ze. Ik verklein mijn foto’s voor ik ze op mijn blog zet. Ik heb geen Spotify wel Netflix samen met de stidentenkids en de rest schoon ik regelmatig op en zet ik ouderwets op de eigen pc met backups. Ik ben ook zo iemand die zijn mail nog in mapjes doet en de rest allemaal wist.

  Like

 3. Heel simpel hier – voor alles wordt de gratis versie gebruikt. Ik weet wel dat enkel de zon gratis opkomt, dat al die providers ergens hun middelen uit moeten halen, maar dat doen ze dan maar via reclame die ik toch nooit zal bekijken. Of het zou voor pakjes moeten zijn die dames gebruiken om beach-volley te doen. Dit dan voor het mooie landschap.

  Like

 4. Ik betaal voor Flickr.com, alwaar ik duizenden foto’s heb geparkeerd. Die wil ik zeker niet kwijt.
  Maar voor de rest? Niks. Geen netflix noch Spotify hier. En een smartphone heb ik al evenmin. Ik leef van de hemelse dauw, ik.

  Like

 5. Mijn blog is nog altijd de gratis WordPress, en Spotify gebruik ik ook nog gratis (vooral voor podcasts). Vier jaar geleden kreeg ik van mijn man een e-reader cadeau en ik zou niet meer zonder kunnen. Oké, hij ligt periodes stil als het aanbod in de bib interessant is, maar die Kobo Plus is ook wel geweldig. Ik wissel dus af. En het leescomfort op een e-reader is pakken beter dan op een tablet, je kan dat niet vergelijken…

  Like

 6. Tja, geen idee of je dit upgraden of downsizen moet noemen. Geen Spotify hier, ik heb aan mijn 3500 mp3tjes wel genoeg en ik maak zelf muziek met (betaalde) software. Ik betaal voor 2 domeinnamen, 2 WordPress pakketten (privé en zakelijk) en voor mijn hoofdemailadres omdat ik daarvoor absolute privacy wil, en voor VPN. Voor de lol Netflix. Verder gebruik ik gratis emailadressen voor bagger (voor mail naar adressen waarvan ik spam verwacht), de blogmaker (zonder iets te bloggen, maar voor de dynamische bloglijst) van Koekel. O, had WordPress toch maar zo’n automatische lijst van bloggers die ik volg …
  Betalen doe ik voor smartphone sim only, voor €4 in de maand. Ja, je leest het goed. Doe bijna alles thuis op de wifi, vandaar. Dat sim only abonnement heb ik de afgelopen jaren steeds kleiner gemaakt, dus dat kun je wel downsizen noemen. Foon is vier jaar oud, ga ik ondanks slechte camera nog zo lang mogelijk mee doen.
  Navigatie app heb ik niet, navigeren doe ik door van tevoren de hele rit virtueel te rijden, ook als het 400km is, totdat ik alle afslagen weet. Ik kan namelijk maar een ding tegelijk, dus dat is onderweg autorijden en eventueel een beetje zingen, maar vooral niet ook nog op een schermpje kijken.
  Ik ben een hartstochtelijk lezer, en gebruik mijn ereader heel veel, net als mijn tablet, om eboeken te lezen die ik leen van de bibliotheek. Altijd lid gebleven, ook in de zeven jaar dat ik niets leende. Het voordeel van de ereader vind ik vooral dat ik ‘s avonds geen licht aan hoef te hebben, ik lees in bed, een uurtje voordat ik ga slapen namelijk. Alle nadelen van het online lezen, zoals de abominabel slecht bieb app en het niet kunnen zien van paginanummers (alleen het percentage van het boek dat is gelezen en per hoofdstuk de totaal oninteressante aanduiding “nog … pagina’s in dit hoofdstuk” … wie heeft dat verzonnen!?!) en het niet kunnen verwijderen van downloads (dat lijkt te kunnen, maar werkt niet – daarom laad ik op de tablet nooit meer dan twee boeken, anders kost het teveel opslag) neem ik voor lief. Vermoedelijk dankzij de VPN moet ik elke keer opnieuw inloggen, “voor de veiligheid”. Voor de makers van deze app mogen van mij de lijfstraffen weer terugkomen. Sorry, moest er even uit. Ik ben gek op de bibliotheek, maar van die gebruikersonvriendelijke app word ik gek.
  Ik koop nog wel papieren boeken, namelijk non-fictie.

  Like

 7. Ik heb een account bij Flickr waarvoor ik betaal en waar ik al mijn foto’s post en ze dan zo kan embedden op de blog. De blog zelf kost me niets, maar ik heb nog ergens een domeinnaam hangen die ik ooit wil gebruiken. Ik heb een e-reader die ik enkel op vakantie gebruik, een Spotify, Netflix en Disney abonnement (Prime heb ik net afgezet :p), wifi maar geen tv-abonnement, en ik wil niet weten hoeveel foto’s er in Google Photo’s opgeslagen zitten. Ben die laatste aan het opruimen maar omg, zoveel werk. Zoveel nutteloze foto’s. Dat is precies wel een werkpunt voor mij: niet meer foto’s van vanalles en nog wat maken, want een jaar later zeggen ze me toch niks meer…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s