To Kobo or not to Kobo

Ik twijfel om een e-reader aan te kopen. Momenteel heb ik een Kobo-plus abonnement via Bol.com. Voor 9,99 euro per maand kan ik onbeperkt boeken downloaden uit hun aanbod. Ik vind er 80% van de boeken die ik wil lezen. Voor gloednieuwe boeken moet ik betalen maar die leen ik veelal in de bibliotheek of ik krijg ze door van anderen. Van het abonnement ben ik dus heel tevreden. Momenteel lees ik een groot deel van mijn boeken op de iPad. Aangezien mijn kleuter tijdens zijn schermtijd graag tekenfilmpjes kijkt op YouTube of Netflix (Zig & Sharko, Oggy & The Cockroaches,…gelukkig met een koptelefoon) kan ik tijdens die stillere momentjes dus enkel op mijn smartphone lezen, dat vind ik niet ideaal. Ik zit graag in de zetel met mijn dekentje over mij dus ook laptoplezen is dan niet aan mij besteed.

Mijn zoon is bijna jarig en hij wil graag als geschenk “centjes om een eigen tablet te kopen”. Als (beginnende?) minimalist kan ik dat idee alleen maar toejuichen, want beter samenleggen voor een duurzamer geschenk dan vijf kleinere cadeautjes waar we nu al geen plek meer voor hebben. Kortom: de iPad komt weer bij mij als hij zijn eigen tablet zou hebben.

Ik hoor van velen dat een e-reader toch echt veel gemakkelijker en aangenamer leest dan een iPad. Ik lees ook niet zo graag op de iPad in bed omdat het toch belastend is voor mijn ogen. Aan de andere kant lijkt het mij een onnodige aankoop want eigenlijk lukt het nu ook.

Vroeger ging ik daar allemaal niet om talmen, dan was het meer van: ik wil het, dus koop ik het. Nu beredeneer ik veel meer of ik iets echt nodig heb. Een Kobo e-reader kost al vlug minstens 100 euro. Toch een investering waar ik over moet nadenken. Ik begrijp ook niet waarom het verschil in die e-readers zo groot is. Je hebt er van 99 euro en je hebt er van 329 euro. Ik weet dat Kindle als de meest geprezen e-reader naar boven komt, maar die werkt met een Amazon-account, dat wil ik liever niet.

Lezen jullie via een e-reader? Zo ja, welk type en ben je er tevreden mee?

37 gedachten over “To Kobo or not to Kobo

 1. Ik lees sinds 2017 met een Kobo H20.
  Heel tevreden van!
  Kan je voldoende naar eigen voorkeur instellen, heel licht & batterij gaat heel lang mee!
  Geen kobo abbo maar wel een lijstje en dan doe ik wat grotere aankopen op e-books days bij bol of op Standaard boekhandel om toch wat uit te sparen.

  Geliked door 1 persoon

  • super! Het abonnement vind ik eigenlijk best meevallen als ik zie dat de meeste boeken die me interesseren anders rond de 10 euro kosten en het abonnement per maand zoveel is.

   Like

  • ja, dat snap ik volkomen. Ik hou enorm van boeken maar ze nemen zoveel ruimte in vind ik. En eens ze gelezen zijn herlees ik bitter weinig iets…

   Like

   • Ik lees vrijwel alles van de bieb, van minibiebs of via kennissen. Bij uitzondering koop ik boeken. Ik herlees wel regelmatig wat uit onze boekenkast.

    Like

 2. Doe mij maar the real stuff: een écht boek, dus. Niks zo fijn als die gebonden bundel papier in je hand te houden en bladzijde na bladzijde dieper in het verhaal te duiken. Zo ’s avonds onder een leeslamp vertoeven, gehuld in een fleecedekentje: heerlijk!

  Geliked door 1 persoon

 3. Echt boek! Dat papier in handen, bladwijzer er tussen,… Zalig. Wil ook echt elektronica weren uit m’n slaapkamer, bij m’n rustmomenten,… En sinds ik bookspot.be en hun vele kortingen (agggrr deze morgen nog 20% korting in De Zondag voor bookspot) koop ik vaker, oepsie. Maar leve de bib, onze kleine bib, waar trendy boeken nogal vlug beschikbaar zijn 👌🏻

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb een Kobo Libra H20 en het Kobo Plus-abonnement. Ik heb de e-reader nu ruim een jaar. Ik merk dat ik sindsdien vaker lees en dat ik het wel echt prettiger lezen vindt dan op de smartphone of tablet. Ik lees uiteraard ook nog graag papieren boeken. Maar de e-reader is super wanneer ik naast mijn slapend kind lig te lezen, op vakantie, onderweg,… Ook thuis lees ik er veel op. En de batterij gaat superlang mee en is heel snel opgeladen.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik leen nu tijdelijk een e-reader uit de bib en inderdaad, het leescomfort is toch stukken beter dan op een iPad of op smartphone!

   Like

 5. Ik ben blij met mijn Kobo Plus abonnement. Ik moet wel bekennen dat ik tegenwoordig ook vaak in de app op mijn telefoon lees en mijn e-reader ligt te verstoffen. Ondanks dat een e-reader fijner leest.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik heb al vele jaren een Sony, de voorloper van de Kobo. Ben er uitermate tevreden over en als deze de geest geeft koop ik onmiddellijk een nieuwe. Voor mij persoonlijk is de standaard Kobo meer dan voldoende. Die heeft net zoals zijn duurdere broertjes voldoende geheugen en ook de ComfortLight schermverlichting en dat is het enige wat ik belangrijk vind. Mijn oude Sony heeft nog een lampje achteraan. Het is inderdaad veel minder vermoeiend voor de ogen dan lezen op een tablet. Ik zeg: doen!

  Geliked door 2 people

 7. Ik heb ook een Kobo. Als ik mijn goesting vind in de bib dan ligt die wat te verstoffen, maar aangezien de bibliotheken in Ierland al bijna een jaar dicht zijn wordt de Kobo nu intensief gebruikt. Voordeel is ook dat je er ook andere epub boeken (en pdf’s, maar die zoomen minder goed) op kan zetten via de computer, je bent niet beperkt tot wat Kobo aanbiedt.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik heb al jaren een Kobo en een Bookchoice abonnement . Dat betekent 8 niet vrij te kiezen boeken per maand voor een prikje die je zowel als e-book én als luisterboek krijgt. De boeken zijn ook echt van jou, wat maakt dat ik nu al een arsenaal aan boeken op een harde schijf heb staan. Ik vind uiteraard niet alle boeken de moeite, maar er zit genoeg tussen wat ik wel wil lezen om het abonnement te behouden.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik heb na lang twijfelen ook een kobo libra en merk dat ik nu meer lees dan vroeger. Pak aangenamer lezen dan op iPad.. ik denk dat het de investering waard is..

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik lees al 6 jaar met een e-reader en dat is toch wel een hemelsbreed verschil met een ander soort schermpje vind ik. Een e-reader is echt zoals een boek eigenlijk maar dan minder zwaar en minder dik. Ik lees ook veel meer daardoor en ’t is handig in bed met het lichtje dat er in zit. Ik heb lang een hele basic Kobo gehad maar heb sinds vorige maand een Libra H2O en ben daar ook zeer tevreden van. Ik zou het doen! Het is de investering waard en met mijn vorige Kobo (Glo HD – maken ze niet meer) heb ik dus 6 jaar gedaan voor ik ‘m zelf stuk maakte.

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik heb jarenlang gezworen bij een fysiek boek. En kon me niet voorstellen dat zo een e-reader makkelijk leest. Vorige zomer kocht ik me dan toch een kindle paperwhite (ongeveer 130 euro) Ook voor mij een investering waar ik heel lang over heb nagedacht (want er staan boeken in de kast en er is de bib), maar ik ben zo blij met mijn e-reader. De leeservaring is zeker even fijn, de batterij gaat lang mee. Je hebt een hand over :). Ik zou niet twijfelen dus. Ik heb een kindle gekocht omdat die kwalitatief het best zouden zijn en die van het lief gaat al jaren mee, maar het klopt dat je dan een Amazon-account moet hebben. Ik lees heel niche en veel boeken in het Engels omdat ze niet op de Nederlandse markt te verkrijgen zijn dus het aanbod van Kobo Plus zegt me weinig aangezien dit vooral de populaire boeken zijn. Bij Amazon vind ik perfect mijn gading en je kan ook makkelijk andere online bestanden converteren naar het kindle mobib formaat. Ik lees bv veel klassiekers van Project Guetenberg zo. Ik hoorde ook zeker al goede dingen over Kobo, dus again, ik zou niet twijfelen.

  Geliked door 1 persoon

  • ja de kindle en het amazonaccount is minder voor mij. Ik hou – in tegenstelling tot velen – niet van lezen in het Engels.

   Like

 12. Voor mij werkt een combinatie van beide heel goed. Ik kreeg een Kobo (Glo, denk ik?) van mijn man in het jaar dat J. werd geboren, omdat hij dacht dat ik dan wel geen tijd meer zou hebben om naar de bib te gaan, en zo kon ik toch blijven lezen en al. Spoiler: er werd dat jaar amper gelezen :-). Begin vorig jaar heb ik maandenlang via Kobo Plus boeken gelezen, omdat de bib gesloten was. De voorbije maanden leen ik weer vaker echte boeken en ligt mijn Kobo onder een laagje stof. Best of both worlds dus :-).

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik heb een Kobo die inmiddels al zes jaar oud is en ik wil niet meer zonder. Vooral op vakantie, onderweg en in bed is het gewoon handiger dan een dik boek in je handen. Aangezien ik vooral in bed lees voor het slapen gaan, schat ik dat ik zowat 90 procent van mijn boeken op de Kobo lees.

  Geliked door 1 persoon

 14. Ik overweeg de aankoop ook… Ik lees vooral in bed, sowieso heeft dat zijn voordelen dan.
  Ik vraag me alleen af hoe het zit met een krantenabonnement, en mat de app CloudLibrary van de bib. Kan dat ook op een Kobo?

  Geliked door 1 persoon

 15. Ik heb al een jaar of 8 een Kindle en haal mijn boeken van het internet. Lees in Engels en Nederlands en gebruik Calibre om ze op mijn device te zetten.
  Het grote nadeel van een ereader in het algemeen is dat ik amper titels weet (er ligt een blauw hoesje naast mijn bed ipv een boek waar je dagelijks de titel van leest, bewust of onbewust), maar ik ben zo blij dat het even veel plek inneemt, of er nu 5 of 50 boeken op staan!

  Geliked door 1 persoon

 16. Ik heb een Kindle, nu toch al een paar jaar, het was een cadeau want zelf zou ik het niet meteen hebben gekocht. Ik gebruik die vooral op verplaatsing = op vakantie maw ik heb hem het afgelopen jaar zeer weinig gebruikt. Ik gebruik Calibre, een programmaatje dat fungeert als bibliotheek waar je al je ereads kan bewaren en syncen met in dit geval een kindle. Hoef je dus echt geen amazon-account voor te hebben en kan je ook gewoon je boeken elders kopen! 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s