Ten minutes / Ten things

De podcast van The Minimalists bestaat al zo lang, ik heb er al enorm veel afleveringen van beluisterd. Vandaag zag ik op hun Instagram een reel waarin ze het hadden over “Ten minutes, ten things”. Ze bieden een oefening aan om stil te staan bij hoe je kijkt naar materiaal en belevingen. De oefening is heel simpel:

Neem een blad papier en trek een lijn in het midden. Schrijf links de grootste aankopen van de laatste tien jaar en schrijf rechts de meest memorabele ervaringen van de laatste tien jaar.

“Chances are: nothing overlaps”.

Ik schreef links: ons huis, onze wagen, onze New York-trip, een nieuwe zetel, laptop…. allerhande duurzaamheidsinvesteringen in onze woning: zonnepanelen, isolatie, kachel,…

Ik schreef rechts: een à-la-minute-trip naar zee, het groeifeest van mijn twee zonen, uitstapjes met de kinderen waarbij iedereen ontspannen was, de reis naar New York met ons twee, goeie gesprekken, shitty dinners en losse bijeenkomsten.

Eén overlap.

Het is confronterend om te zien en tegelijkertijd wéét ik het. Maar in die grote investeringen die we gedaan hebben zit er niets waarvan ik denk: dat was onnodig. We hebben die zaken bewust aangekocht om ons leven te verbeteren. Het zijn investeringen in de toekomst en geen luxe-aankopen waarvan je zou kunnen zeggen “zonder gaat ook”.

In principe koop ik nooit meer iets waarvan ik denk: waarom heb ik daar eigenlijk zoveel geld aan gespendeerd? Aan de andere kant zou ik mezelf ook echt zaken gaan ontzeggen want laatst scheurde mijn broek letterlijk rond mijn billen. Zoals altijd is de moeilijkste opdracht: het zoeken naar een goeie balans….

….en hopen dat je broek niet verder scheurt als je niet direct een andere kan aandoen zoals in mijn geval.

5 gedachten over “Ten minutes / Ten things

 1. Bij ons thuis zouden de reizen in beide kolommen staan, dus dat zit al snor. Voor de rest kochten we bijvoorbeeld een nieuwe zetel en zeteltijd staat nu niet bij de hoogtepunten van ons leven, maar het is wel iets wat we elke dag gebruiken en appreciëren. Dus het zit wel goed bij ons, denk ik.

  Like

 2. Eéns iets betaald is, sta ik niet meer stil bij de investering – gedane zaken nemen geen keer, hoewel ik vorige week toch nog eens terugkijk op onze renovatiewerken van de afgelopen drie jaar. Best dat we deze deden, want alles is een pak duurder geworden.
  Zo’n gescheurde broek is lekker luchtig in de zomer – niet weggooien, dus!

  Like

 3. Persoonlijk vind ik die oefening bevreemdend. Ervaringen zijn bijna per definitie niet materieel, dus dat lijkt me niet onlogisch dat de overlap beperkt kan zijn. En de duurste materiële spullen zijn doorgaans tools, dus ondersteunende dingen. Enfin, even dacht ik de oefening te doen, en daarna dacht ik… een echt duur horloge dat kan ik wel nog hebben denk ik. Lijkt me een memorabele aankoop. Ik kocht er ooit eentje niet omdat ik het te duur vond (ergens rond de 2000euro, dus minstens 6 te duur volgens mij). Maar man, het overkomt me toch regelmatig dat ik denk, je had het beter gekocht. Dit is dus een negatief memorabele ervaring 🙂 Anyway, even terug in je kot duivel 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s